Vraždící bio okurky dorazily do Česka

Vraždící bio okurky ze Španělska dorazily do Česka, konkrétně do firmy Country Life na Benešovsku. Ta je známa tím, že se soustředí na prodej biopotravin. Biopotraviny se vyznačují především tím, že při jejich pěstování je zakázáno používání syntetických pesticidů. V případě průjmovitých okurek pocházejících ze Španělska nejsou problémem pesticidy, ale lstivá a zákeřná bakterie Eschericha coli. Inkubační doba nemoci je deset dní. Obvinění z vývozu zákeřných okurek, které si v Německu vyžádali již dva lidské životy putuje do jihošpanělských provincií Almería a Málaga. Ve hře je však ještě možnost, že ke kontaminaci došlo kdesi v Německých skladech. V Německu již smrtící zmutovaná bakterie napadla deset lidí, z nichž dva jejímu útoku podlehli.

Mezi seniory v Německu se šíří panika a více než 71 procent jich v současné době odmítá konzumaci syrové zeleniny. Hlavní hygienik ČR Michael Vít radí domácím konzumentům, aby si umývali ruce a zeleninu si tepelně upravovali. To se lehce řekne, avšak u okurek není tepelná příprava v našich končinách příliš populární. V případě že se nechcete své oblíbené okurky vzdát ani v těchto těžkých časech, můžeme doporučit tuto tepelnou úpravu.

Oloupeme salátovou okurku, kterou jsme předtím pečlivě omyly. Můžeme použít igelitové rukavice, které je možné ukrást na kterékoliv benzínové pumpě. Bereme samozřejmě pouze igelitové rukavice, které nebyly použity při čepování pohonných hmot.

Okurky nakrájíme na plátky a připravíme si pánev wok a trochu arašídového oleje. Pěkně do hněda plátky okurky osmažíme za stálého míchání. Nezabere to více než dvě minuty. Poté přidáme mletý česnek a dostatečné množství sójové omáčky. Přemístíme do salátové mísy a zamícháme se sezamovým olejem. Bakterie v tomto případě nemá žádnou šanci.

Informace o tom, že bio okurky se smrtící bakterií dorazili k nám do ČR poskytlo evropské centrum pro kontrolu nemocí. Toto středisko spolupracuje s vnitrostátními orgány pro ochranu zdraví s cílem posílit a rozvíjet dohled nad chorobami a systémy včasného varování na celém evropském kontinentu. Je také důkazem, že být členem EU nemá jen samé nevýhody, jak se nám snaží namluvit někteří naši “vlastenci”.

Naopak “zbožštění” bio potravin utržilo díky vraždícím okurkám citelné šrámy. Není totiž vyloučeno, že bakterie se na okurky dostali z hnojení močůvkou, což je používaný postup při pěstění ekologických potravin. Bakterie totiž vegetují v zažívacím traktu přežvýkavců a odtud se dostávají přes hnůj a močůvku na zeleninu. V případě že není zelenina řádně omyta, je už jen krůček k ošklivé nákaze.

Dnes časně ráno tedy vyrazili inspektoři státní zemědělské a potravinářské inspekce na Berounsko, aby prozkoumala sklady společnosti Country Life. Co tam naleznou není zatím známo, neboť kultivace bakterií je činnost, která žádá svůj čas a lupou či prostým okem není viditelná.

Write a Comment

view all comments

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *